Küsimused mulle

15. veebruar 2014

Aeg Saksamaal.

Katsun kirja panna lühidalt oma elu Saksamaal.
Kõik sai alguse 2011 aasta veebruaris-märtsis.Tundsin,et tahaks midagi teha,ära sellest üksluisest elust.Natuke midagi uut ja teistsugust.Vaatasin Saksamaa poole,uurisin netis töökuulutusi ja unistasin.Võimalus oli mul hea,kuna lapse isa elas Saksamaal ja kui ta mu plaanist kuulis,oli ta üllatunud.Ta polnud kunagi arvanud,et olen huvitatud Saksamaale kolimisest.Mõeldud,tehtud.Aprilli keskel olin oma kahe tütrega seal.Eestisse vanaema hoolde jäid kaks poissi.Lubasime minna kaheks aastaks.
Esimeseks asjaks oli lapsed lasteaeda.Kumbki ei osnud sõnagi saksa keelt.Meena oli kahene,Mete kuuene.Läksid nad ühte rühma.Alustasid nullist.
Järgmine samm oli leida mulle töö,et oleks ravikindlustus ja väike sissetulek.Tööle sain ametlikult juba 15.maist.Olin köögi abitööline ja käisin vahetustega tööl.See jällegi tekitas stressi kodus,sest lastega pidi tegelema ka elukaaslane,kui mina tööl olema pidin.Ta tõi iseg paar korda lapsed minu töö juurde,mis oli ikka juba üsna üle piiri.
Üleüldse algul ju elasime tema kulul,kulutasime tema vett.Endal oli mul kõige rohkem paarkümmend eurot,mida ma hoidsin ainult hädspärase jaoks.Katsusime võimalikult vähekulukad olla.Nii pidasime vastu augustini ja siis oli kindel plaan Eestisse tagasi pöörduda.
Suhtlesin ka kuigi palju meie sealse naabriga,vanema üksiku meesterahvaga,kellel käisin aegajalt ka abis muru niitmas,et mõni euro teenida.Kui ta kuulis meie plaanist lahkuda,tegi ta ettepaneku tema hooldajaks hakata ja pakkus ka oma suures majas meile elamispinna.Lõime käed ja meie sõitsime Eestisse etteplaanitud puhkusele,et ametlikult alustada 22.augustist.
Oktoobris tõin järgi ka oma noorema poja,kes läks esimesse klassi sõnagi keelt oskamata.Mete oli selleks ajaks juba oma kooliteed alustanud ja õppis tublisti keelt.Mõlemaid jäid aasta oma koolitees maha,et keelekümblust saada.
Mingi aeg sain ka oma peretoetuste asjad korda,paberimajandus oli tohutu.Rahad maksti järgi tagasiulatuvalt ja elasime juba üsna lahedalt.Teenisin ju isegi juba üsna arvestatava summa.
Huvilistele panen umbes kirja ka,et lssteraha on esimesele,teisele ja kolmandale lapsele 184 € lapse kohta.Palka sain kätte 715 €,üür kolme toa eest oli 200 € "alles inklusive".Sümboolne raha vee,sooja ja elektri eest.Kõik oli ametlik,ka üürileping,mis on Saksamaal väga tähtis.Kõige tähtsam on omada sissekirjutust e.aadressi.
Olime eluga rahul.Mina töötasin kodus,ametlikult 24 tundi nädalas,kuhugile tööle sõita vaja polnud,see kulu jäi ära.Olin lastele alati olemas,soe söök ootas,kui nad koolist tulid.Lapsed leidsid oma sõbrad ja kohanesid kiirelt.
Vanapapi oli rahul,alati lastekilked majas ja tema sai kodus oma vanaduspäevad veeta,mitte vanadekodus.Oli tal vanust juba 91.
Käisime lastegs aegajalt ikka Eestis ja minu pere käis ka meil palju kordi külas.Kõik sujus.
Meenale oli tähtis olla oma isa lähedal,oli ta ju nüüd meie naaber.Peale lasteada läks ta otsejoones issi juurde.Keele sai ta tänu selle väga hästi suhu ja issi rõõmustas selle üle ikka eriti.
Ka mina käisin mõned korrad naabrit külastamas,et inteligentse inimesega suhelda:D
Ega mul seal erilist seltsielu ei olnud,peale oma laste ja vanapapi.
Juhtus nii,et jäin 2012 mais rasedaks.See oli ootamatu rasedus ja teise poole kindel seisukoht oli,et mul pole rohkem lapsi tarvis ja teeksin oma elu ainult keerulisemaks.Üheaõnaga paluti viisakalt abort teha.Mina nii ei arvanud ja ka lähedasemad inimesed olid mulle toeks ja arvasid,et saan ka viiendaga hakkama.
Veebruaris 2013 sündiski Saksamaal pesamuna Stig.Lapse isa ei tundnud vähimatki huvi meie käekäigu vastu,pidin kõigega võõras riigis ise toime tulema ja sain hakkama küll.Töötasin kogu radeduse aja ja kohe peale sünnitust jätkasin.Haiglas olid ainukesed paar puhkepäeva.
Lõpuks hakkas jälle rutiin peale tulema ja igstsesime kõik oma pere ja tuttavaid Eestis.Ka minu vanem poeg sisimas tundis kindlsti emmest puudust.Nii sündiski otsus oktoobris 2013,et kolime Eestisse tagasi.Seljataga oli kaks ja pool aastat väga toredat aega.Kui piltegi vaadata,siis kahetseda pole küll mitte midagi.Jõuludeks olime minu isa ja minu eksabikaasa (meie pere suurim fänn) abiga Eestisse tagasi kolinud.
Sellest ajast lisan ka pildid esimesel võimalusel!
Kel küsimusi tekkis,siis olen lahkesti nõus vastama:)

Meie sisehoov.Müüri taga elab Meena issi.Külas Saksamaa eestlased oma peredega.

Mete esimene koolipäev

Stig oma sünni päeval

Mete teeb koolitöid Opa abiga

Meie küla lõpp.Igapäevane jalutuskäik

Munadepüha ettevalmistused.Seal on komme puid ja põõsaid kaunistada plastikust munadega.

Meie küla peatänav

Sten

Vaade naabri aiast meie majaosale

Eestis käimas

Küla mänguväljakul

Euroopa suurimas rosaariumis

Enne lõpplikku lahkumist Saksamaalt põikasime läbi ka haiglast,kus Opa oli.

Poolas,teel kodu.