Küsimused mulle

28. märts 2014

“Käi jala“ päev

Minu truu sammulugeja

Keegi äkki veel teab või on kuulnud sellisest projektist nagu “Käi jala“.Pole üldse kursis, kas midagi sellist veel on olemas.Mina lõin selles projektis kaasa vist umbes aastal 2009, kui Meena veel tita oli ja me kärutasime palju.Sellest ajast on mul olemas ka sammulugeja, mida ikka aegajalt välja võtan ja kasutan.Üks ütlemata hea asi on.Loeb samme,aeroobseid samme,kilomeetreid ja kulutatud kaloreid. Ja kellaaega näitab ka:)

Täna võtsin südame rindu,lasin sammulugejale uue patarei Jaskaril panna ja ütlesin:“Tööd on küll kodus palju ja kõik karjub,aga meie läheme Stigiga kõndima“. Ilm on ilus ja miks mitte.Jaskarile jagasin ülesanded kätte,Stig riidesse ja minek.Kaasa võtsin paar marineeritud kurki ja vahtramahla.Juhuks,kui Stig peaks kurjustama hakkama.
Esimene vahepeatus

Mõeldud tehtud.Suuna võtsime Läti piirile.Autosid sõitis tee peal vaid paar selle aja jooksul,täiesti vaikne ja rahulik kant.Asfald ka veel täitsa olemas.2011 kevad hakati panema.Enne seda oli pori mülgas.Piirile on minu kodust ca. 1,75 km, 3188 sammu ( 1620 aeroobset sammu sealhulgas).
Lätimaa algus

Omal ajal olin isegi selles ketis










Snäkipeatus

Vaatasin karmi pilguga ka kraaviäärsed üle.Plaan on “Teeme ära“ projekti raames 1. mail oma koduümbruse kraavid lastega sogast puhtaks korjata.Olen seda ka ühe korra juba teinud,aga nüüd on paar aastat vahele jäänud,kuna olime ju eemal kodust.Plaan on siis oma kodust kuni Läti piirini ja oma kodust kuni külakeskuseni kraavid ja metsaalused puhtaks teha.

Piiripeal iseenesest oli tore.Seal on suur asfalteeritud plats,Balti Keti mälestusmärk ja väga vaikne.Stig sai seal parasjagu rahmeldada ja liigutada ennast.Kärru istuma andis teda meelitada.Aga abiks oli vahtramahl ja seadsime sammud jälle tagasi.Kodu teeotsast sõitsin mööda,sest see oli ikka liiga lõhike ots.Sõitsime küla poole,et kohe ka Stenile ja Metele bussi vastu minna.Möödaminnes astusime ka minu venna elukaaslase talust läbi.Tema tegeles väljas oma küttepuudega.Ütlesime tere ja tegime aega parajaks.Tema armastab ka õhtuti käia (käimas käia).

Üks hea asi on veel.Et nii pikka teed ette võtta väikse lapsega, on hea, kui on vahepeal koht, kus paus teha. Minul on see koht olemas...ema juures.Sõime sepikut pohla-õunamoosiga ja tegin omale ühe suure hea kohvi.Vaja ju veel kodu kõndida.
Vanaema moosisepik


Momendil näitab sammulugeja 8946 sammu, 6458 aeroobset sammu, 204 kcl, 4,92 km.Päevane sammude soovitus on 10 000, nii et head kõndimist mulle.Oleks selliseid päevi ainult tihedamini.
Päeva lõpuks olid näitajad sellised:
12878 sammu, neist aeroobsed 9321, 7.08 km, 287 kcl.


Kass Arturi kook

Idee jällegi FB-i Õhtusöögi idee grupist.Minu jaoks täiesti uus avastus.Ei olnud kunagi varem teinud,nüüdseks olen juba kaks korda teinud.Tegemine väga lihtne,ilma retseptita ja lastele maitseb väga.
Panen suurde potti silma järgi võid,iiriskommid lisan juurde.Sulatan ühtlaseks massiks ja lisan sinnasamma potti maitsetud maisipulgad.Müüakse läbipaistvas kiles neid,paki omi ei kasuta.Segan läbi ja kohe küpsetuspaberile.Surun selliseks vorsti moodi kommiks ja mässin küpsetuspaberi ümber ja külma.
Head isu!



 

Tõeliselt mõnus aastaaeg



Eile oli järjekordne mõnus ilm,mis tõi meelde laulu lapsepõlvest.Arvan,et paljud teavad seda laulu,mida sai laulutunnis palju kordi lauldud,siiani sõnad meeles ja jõudumööda saab oma lastelegi ette lauldud.Olen ju kõva laulumees :DSee oli nali muidugi,aga lastele meeldib, kui oma repertuaari esitan.Eriti palju sai seda tehtud Eestist Saksamaale ja Saksamaalt Eestisse sõitudel.See tegi sõidu natukenegi talutavamaks,ikkagi 1670 km üks ots.
Laulusõnad järgmised...

Kevadel (Juba linnukesed)
Tagasi
Eesti rahvaviis/J.Hermann ja P.Tekkel
 

1. Juba linnukesed
    väljas laulavad,
    kenad kasekesed
    kingul kohavad.
    Lumi on ju ära suland,
    talvekülm on mööda läind;
    lapsed, kes kui vangis eland,
    pole ammu murul käind.
 
2. Orus ojakene
    voolab vulinal,
    hõbepilvekene
    heljub taeva all.
    Minnid, Mannid, Jukud, Tõnnid
    hüppavad  kõik rõõmu väes,
    möödas külmad talvetunnid,
    kena kevade on käes.
 
Eile muideks nägin ära ka esimesed liblikad,päris mitu ja kollased.Üks kirju jäi ka silma.Tõotab tulla päikseline suvi.Mesilaste sumin oli ka märtsikellukeste juures päris vali.Üks ütlemata ilus päev oli.Stig veetis terve päeva väljas.Küll liivakastis,niisama majaümber ukerdades,kord kõhuli,kord muda sees ja loomulikult pikk lõunauinak aias õunapuu all.Peale lõunat tuli ka seltsi,Sten ja Mete,kes sõidutavad teda nii autoga kui rattaga ja aitavad liivakastis mängida.Vahepeal muidugi saab toas söömas käidud ja mähkmeid vahetamas.Joogiks on meil vee asemel juba pikemat aega vahtramahl ja vaarikavarretee.Peaks igati tervislik olema.Täitsa luks elu lapsel võrreldes sellega,mida oleks Saksamaal saanud talle pakkuda.Teistest lastest ei hakka rääkimagi.Sten on põline maamees.Tuleb koolist ja kohe õue tegutsema oma naelte ja haamriga,lauajuppe leiab ka.Eile ehitas silla,millega saab üle oja minna.Mete ei jäta päevagi vahele,kui ta Eesti kooli kiidab.Pidi ikka nii lahe kool olema,saab ujumas käia ja puha.Ja koolis läheb tal üleüldse hästi.Kolmas veerand oli tal seoses üleminekuga saksakeelsest koolist eestikeelsesse kergendatud programm ja hinded olid hinnangulised.Nüüd neljandast veerandist hakkab juba hindeline hindamine,sest ta on väga hästi kohanenud,loeb juba soravalt eesti keelt ,kuigi paljude sõnade tähendusest ta veel aru ei saa.Eks ta ikka küsib ka,mis see või teine tähendab,katsun siis seletada võimalikult arusaadavalt.Stenil on veel neljas veerand ka individuaalse õppega pluss õpiabi ja logopeed.
Meena räägib juba täielikult eesti keelt.Imestan,kui kiirelt väike laps ikka suudab keeli õppida.Ta ei rääkinud sõnagi eesti keelt jõulude aeg,nüüd aga ei tule sõnagi saksa keelt peaagu.Harva mõni üksik sõna.Aktsent on ainult tugev.Tundsin seda eriti siis,kui haiglas olime Stigiga ja Meena telefoniga minuga rääkis.Siis kriipis küll kõrva.Nii igapäevaselt ei pane tähelegi mina,teised aga küll.
Nautige ilusaid ilmu,lubas ju jälle lörtsi ja halba ilma!