Küsimused mulle

27. mai 2014

Tänane "Kodutunne"

Pean ütlema, et ega ma telekat ei vaata. Aga kui Perekooli lahti lõin ja keegi mainis, et kohe hakkab saade Regiinast, kes Kodutunde abiga omale uue kodu sai, kargasin voodist välja ja sättisin ennast teleka ette. Väga kuum teema ikkagi ja olin asjaga varasemast kursis. Tahtsin ikka pilti ka näha ja kursis asjade käiguga olla. Muidu Perekooli vahendusel tekib asjast vale arusaam, sest niipalju, kui on inimesi, on ka erinevaid arvamusi.

Ma kadestan Regiina hambaid. Olid täiesti ideaalsed minu silmis. Jättis väga sümpaatse mulje ja FB-s ristitud Tapeedi-Regiinast oli asi väga kaugel. Kuigi tapeedi vist nägi saates ära, kui see nüüd oli see kuulus tapeet seal seinas.

Olen väga sarnase saatusega, mis Regiinalgi. Väikeste erinevustega. Mul on õnneks paar tüdrukut ka :) Oma kodu on mul, ema on mul tugivõrgustikuna olemas. Need on suured asjad. Õnneks on juhtunud nii, et abielumeestega pole mina kokku sattunud. Ka üsna suur pluss kogu selle jama juures, mis ma elus kokku keeranud olen. Nii et minul "Kodutundest" abi loota ei ole, kui Kredex peaks "EI" ütlema.

Loodetavasti oskab Regiina hinnata seda heategu ja hoiab oma uut kodu ja kujundab oma lastele turvalise kekkonna kasvamiseks. Mul on hea meel, et kõik ikkagi õnneliku lõpu leidis ja Mallukas võiks natukene mõtiskleda sel teemal sügavamalt. Kõigil ei ole nii häst, kui temal. Mõistmist!

Maapähklivõi


Kreemjas maapähklivõi

Minu kokkupuude maapähklivõiga oli esimest korda 2011 aastal, kui töötasin Saksamaal ühes majutus - toitlustusasutuses. Seal oli elemntaarne hommikusöögi osa  Nutella kõrval maapähklivõi. Pidi olema igas hommikusöögi menüüs ühesõnaga ja oli väga nõutud leiva -saiakattena. Ise ma veel imestasin, kuidas saab sellist soolast - magusat asja suhu panna. Mina sellest ei osanud igatahes mitte midagi arvata.

Täna otsustasin, et ostan siis ka ja proovin. Poeriiulil oli kahte sorti. Üks tumedam, teine heledam. Otsustasin hinna järgi, heledama kasuks, seal olid ka suuremad pähklitükid sees. Ongi olemas kaht põhisorti, tükkidega (crunchy) ja kreemisem (creamy). On olemas ka veel erinevaid versioone , väga suurte tükkidega (extra crunchy), variant väiksema rasvasisaldusega (light), meega, karamelliga ja kakaoga.

Maapähklivõi koosneb taimsest õlist, maapähklitest, soolast ja suhkrust. Tänu pähklite suurele rasvasisaldusele ja taimsetele õlidele on see saiakate väga kõrge kalorsusega, keskmiselt 2500 kJ (600 kcal)  100 g ja on väga rikas  vitamiini E ja H poolest.

Mõningates maades peab seaduse järgi  maapähklivõi sisaldama vähemalt 90% maapähkleid ja rasva osakaal ei tohi olla suurem kui 55%.

Euroopas jälle ei tohi või nimetust kanda toiduaine, mis ei sisalda piima. Seepärast võib kohata ka seda toodet nimetuse maapähklikreem, maapähklipasta või maapähklipüree nime all. Euronõuded :D

Maapähklivõi on üks USA armastatumaid ja tavalisemaid toiduaineid, mida pidevalt tarvitab kuni 75% elanikkonnast. Pöhja - Amerikas on väga armastatud Peanut Butter and Jelly Sandwich, röstsaiad, mille vahel on marmelaad ja maapähklivõi. Oh see võib jube olla:)


Hoiatus. Maapähklid, eriti aga maapähklivõi on muutunud kogu maailmas kõige tugevamaks ja ohtlikumaks allergeeniks ning Internetist võib lugeda üha uutest surmajuhtumitest allergilise šoki tagajärjel. Kui teilgi pärast maapähklite söömist peaksid tekkima mingid häired, on targem seda toiduainet vältida.

Mina kavatsen süüa seda siis, kui magusaisu tekib, võtan lusikatäie ja naudin pähklitükke (crunchy). Oli päris hea suutäis.

Maapähklisisaldus 81% konkreetsel tootel ja hinnaks 4.04 €/350 g, päritolumaa Holland

Kodune maapähklivõi

2,5 dl röstitud magedaid maapähkleid
0,5 tl või rohkem peent soola
1 sl või rohkem õli või tulist vett
Peenesta kooritud pähklid koos soolaga kannmikseris. Lisa vesi või õli ja jätka töötlemist kuni soovitud konsistentsi saavutamiseni; vajadusel lisa veel õli või vett. Säilita kaane all külmkapis.   

Kes ise tegema ei viitsi hakata, siis 100%-se maapähklisisaldusega toote saad osta siit.


Kuidas suhtute Teie maapähklivõisse, mida head sellest teete, kuidas manustate?

Mavala Mavaderma Helps Speed Nail Growth küüneõli

Täna on vaatluse all Mavala Mavaderma Helps Speed Nail Growth küüneõli. Sain ma ta oma sugulasaelt ja ilublogi pidajalt Merjelt, kes kindlasti teab, mis on hea. Ja nii kui ma seda kingipakis nägin, oli mul ülihea meel. Kasutanud olen ma seda nüüdseks juba kuu aega ja päevas ikka mitu korda. Tegelikult kohe, kui sünnipäevalised lahkusid, motiveeris see küüneõli mind oma küüsi korda tegema. Ja nüüd olen ma seda ka regulaarselt teinud ja minu käte - küünte olukord on silmnähtavalt paranenud. Küüned on tugevad, küünejuured toidetud, kasvavad kiiresti, küüneplaat paistab terve välja ja läigib, küünenahad on niisutatud. Õlil on tagasihoidlik lõhn, mis ei häiri üldse. Kuna ma ise seda ei ostnud ja hinnast polnud aimugi,  siis netist vaadates on hinnaklass 8 -11 eurot, olenevalt siis poest/kohast.

Olen kasutanud erinevaid küüneõlisid varemgi, aga see on esimene õli, mida ma kohe tahan regulaarselt kasutada, mitte et seisab kuskil tolmu kogumas. Kulub teda ka imevähe. Minu ohtra kasutamise tulemusena paistab, et on veel pool pudelit vähemalt alles seda väärt kraami.. Nüüd olen hakanud ka varbaküüntel seda kasutama. Igatahes "aitäh"  väärt kingi eest. Igati marjaks ära kulunud.

Minu hinne 10 palli süsteemis sellele tootele on 10.