Küsimused mulle

19. juuni 2014

Lõkkele

Jaanipäev on Eesti rahvakalendri suvepüha, mis langeb 24. juunile. Seda tähistatakse traditsiooniliselt jaanilaupäeval ehk 23. juunil. Aga traditsioone ei austate siinmail juba ammu mitte. Lõkkeid hakatakse põletama erinevates kohtades erinevatel aegadel.

Homme on meie külas peoõhtu, millega tähistatakse ühtlasi ka mitteametlikult jaanipäeva.
Lõket välja kuulutatud ei ole, seega ametlikult "Tantsuõhtu".



Suht trööstitu oleks eestlaste aasta ühel tähtsamal sündmusel külas tuli tegemata jätta. Ju siis ei suudetud organiseerida niipalju, et puud lõkkeasemele saaks, et rahvas saaks nautida lühimat suveööd lõkke tule paistel nagu see kombeks on. Varemalt koguti jaanilõkkeks aegsasti puid ja muud põletusmaterjali. Ja üldsegi võib ju sõbralikult soovitada, kes jaanituld tahavad, sõitku valla jaanitulele, ükskõik siis mis valemiga. Igaühe oma vaba valik:D

Et kohapeal hakkama saada ja kellel siis niiväga ongi tahtmist ja võimalust kodust kaugemale tuld otsima minna, leidsime alternatiivi ka külarahvale. Peaks asja ära küll ajama:)Me kaks kanget naist, mina ja minu ema, tegime siis selle "pisikese" töö ära, et natukenegi jaanipäeva tunnet külarahvale pakkuda. Loomulikult, kui keegi "hull" lõket enne põlema ei süüta, nagu hiljuti Karksis juhtus. Lõke pandi kellegi "naljatilga" poolt enne õiget aega põlema ja Jaaniõhtuks olid ainult tukid pidulistele vaadata:)

Netist otsisin ka jaanitule tähtsuse kohta mõned faktid teile lugemiseks. Tasub teada...

Jaanituli pidi andma järgmiseks aastaks jõudu ja rammu, võtma laiskuse kontidest. Ka suurel ühislõkkel usutakse tervendav ja puhastav vägi olevat. Hüpatakse ju tänini üle lõkke ehk läbi tule. Peale hea tervise said tüdrukud niimoodi ka mehele, kui nad hüppamise ajal oma kallimale mõtlesid. Vanasti pandi üle lõkke kargamise ajaks veel tooreid lepalehti tulle, et paksu suitsu saada, mis igati kasulik arvati olevat. Jaanituli aitas ka selja valu vastu. Seepärast istusid vanad inimesed seljaga tule poole, et nii oma konte soojendades selga ravida. Siis ei pidanud edaspidi põllutöödel selg haigeks jääma. Suure tule ääres lauldi, tantsiti, mängiti, kiiguti, söödi ja aeti juttu. Tavaliselt kestis lõke noorematel ikka hommikuni.

Loodetavasti koguneb lõkke äärde hulganisti peomeeleolus rahvast!

Meie lõkkemeistrite pildiseeria


Üraskite poolt kujundatud pitsmustriga palgid


Abilisi oli muidugi ka iga reisiga kaasas


Riidas on pakud istumiseks:D
 
Lõpptulemus
 
Ilusat pööripäeva tähistamist kõigile!