Küsimused mulle

1. november 2014

Teel keemialaborist ökoks

Väga popp teema on praegusel ajal minna üle võimalikult ökoloogiliste kosmeetiliste toodete peale. Mina olen ka paar pisikest sammu sinnapoole astunud. Suve algul muretsesin omale shampooni, palsami, maski ja juukseõli, mis peaksid olema orgaanilised tooted. Tüdrukutele on ka saunas olemas juustepesuks just ökotooted. Mina olen shampooniga rahul ja ei iial tõuse minu käsi enam ostma parabeene ja muid jamasid sisaldavaid shampoone. Mis aga selgus...minu orgaaniline shampoon ei olegi nii ohutu ja kasulik minu juustele:(

Tegin tiiru sauna juurde ja tõin kolm shampooni. Tegelikult võiksin tuua veel kaks juurde, oleks päris huvitav vaadata, millega siis tegu...

Macadamia Oil shampoon igapäevases kasutuses, keskmine ukraina päritolu shampoon, kus puudub traditsiooniline koostis, kolmas suvaline saunas olev shampoon

Netis natukene ringi uurides sain päris palju huvitavaid linke, kust saab vaadata, mida sisaldavad meie shampoonid ja üldse kosmeetika.

Esiteks teile tutvumiseks sertifitseeritud naturaalse kosmeetika firmad  siin.

Teiseks üks itaalia päritolu leht. Valige täht, otsige üles koostisaine - siis vaadake mis värvi täpp on antud.


soovitatav koostisaine



hea koostisaine


enamikke kollase täpiga aineid tasuks vältida. Samas, teatud juhtudel, kui aine on nimekirja lõpus, siis pole asi väga hull. Näiteks on kollasega märgitud osad komponendid, mis on täiesti taimsed ( nt. Hexyl Cinnamal- ehk kummeli essentsiõli ). Kuna see mitmetele inimestele mõjub kui allergeen on hoiatav kollane täpp. Inimestele, kellel aga allergiat ei ole, on see kasulik ja hea koostisaine.

soovitame mitte sellise koostisainega toodet kasutada

 
täiesti lubamatu



Kui nüüd minu igapäevast shampooni võrrelda suvalise Dove shampooni koostisosadega, siis järeldused tehku igaüks ise. Minu kasutuses olev shampoon sisaldab ka ikka liiga palju mittesoovitatud või üldse lubamatuid aineid. Minu imestuseks. Vahet pole, kas pesed pead Dove´ga või Macadamia Oil shampooniga.





Kes on kosmeetika fännid (puudrid, lauvärvid, ripsemetušid jm.), neile soovitan Prantsuse ökokosmeetikat Couleur Caramel, mida leiab nii internetist kui ka Tallinnast-Tartust.
Soovitatakse "loodustooteid" ostes vaadata, et pakil oleks BIO ehk ÖKO-SERTIFIKAAT.
Sertifikaat tagab 5000 ja rohkema kahjuliku aine puuduse ja ei pea näpuga järge ajama. Kavatsen oma järgmise shampooni ostmisel seda igatahes jälgida.

Sertifikaadid on:

Saksamaa BIDH
Itaalia ICEA, AIAB
Prantusmaa Ecocert, Cosmebio
USA USDA Organic

Kas üldse ongi olemas sellist toodet, mis koosneks ainult rohelistest täpikestest? Vaevalt küll. Kui on, andke teada!

Tuult tiibadesse

Tundub, et meilt kolis täna keegi välja. Vähemalt osaliselt. Jaskar on võtnud nõuks omaette elu proovida. Viis oma toast mõningad asjad kaasa, võttis voodiriided kaenlasse ja läks. Toas õhku ja ruumi kohe rohkem. Kolis ta sinnasamasse majja, kust kolisid äsja välja "meie noored".

Ema on seal kõvasti koristanud ja "õudust äratavaid" asju leidnud. Hoia ja keela :D Suurem "sitt" on kokku lükatud ja oma õige koha leidnud. Aga ühtteist on veel teha, et koht oma endise hinge tagasi saaks.

Ega mina seda "väljakolimise" asja tõsiselt ei võta, nii kui nii on tagasi, kui kõht tühjaks läheb ja magada enam ei jõua. Üks mineku põhjusi oli kindlasti see, et kodus ei saa hommikuti kaua magada, müra ja kisa on lihtsalt nii suured. Ja täna on see suur päev siis, mil Jaskar püüab iseseisvat elu alustada:D

Sten on muidugi õnnelik, tuba ju jääb talle. Lubas Stigigi oma tuppa elama võtta. Kõik poiste staff on nii või teisiti seal toas ja Stig alalõpmata istub ja tegutseb just nimelt selles toas. Täna proovimegi, kuidas ta naris magamisega toime tuleb ja kas saab ta sinna tuppa emigreerida kuidagi sujuvalt ja valutult. Steniga on nad suured sõbrad ja selles suhtes ei tohiks probleeme tulla. Kui see kõik õnnestuks, saaks võrevoodi minu toast kokku panna ja ruumi jälle juurde. See on muidugi plaan teoorias. Eks elu näitab, kuidas asjad lähevad.

Voodikoht Stigile, natuke "roosa" veel, aga pole hullu:)

Voodialune mänguruum, kus ona palju-palju mudelautosid peidus

Poisid said oma tuppa ka "uue" laelambi, mille asjade kraamimise käigus leidsime. Meie uus, teiste vana. Olin selle täitsa unustanud juba. Ostsin selle Saksamaalt Flohmarkt´ist kunagi ammu-ammu (vist 6 euro eest) ja meile ta seal lakke ei sobinud. Seega sai ta kaasa pakitud ja oli hoiul kenasti. Nüüd siis leidis lõpuks kasutust. Igavene uhke puidust laelamp-helikopter:)


Mete ja Meena ja on ka ühes toas päris rahul oma eluga. Meena ei ole juba ammu minu kaisus maganud, mis tal muidu varemalt kombeks oli. Nüüd on tal oma kindel voodi ja oma nurk, riided oleme ka kõik talle käe-jala juurde sättinud kummutisse, et ta saaks natukenegi oma toa tunnet.


Mete "nurgake"



Leid meie pööningult, tüdrukute toa seinal au kohal:)

Meena "nurgake"

Kuigi palju asju on ära viidud majast, peame ikka veel külge ees lükkama. Kas on inimesele niipalju ikka vaja? Kusjuures on üks väga huvitav asi. Stig pole oma elu sees ühtki mänguasja ekstra saanud, kõik on Stenist alles jäänud ja pole mingisugust vajadust olnud talle midagi osta.

Nii me siis elame sel ajaloolisel hetkel. Tuult tiibadesse Jaskarile! :D