Küsimused mulle

3. jaanuar 2015

Kuidas ma oma esimese lapse sain

Paneks kirja oma mälestused, mida ma veel mäletan, ajast, kui esmakordselt lapseootele jäin. Ega mul 100% kõik meeles ei ole, eriti veel aastaarvud ja muud detailid, aga püüan endast parima anda. Kes soovib ja paremini teab, võib julgelt parandada:)

Kõik sai alguse ajast, kui mul oli kool lõpetatud (tolleaegne Helme Kutsekeskkool) ja me olime emaga koos teinud OÜ. Mina noore inimesena tüdinesin sellest kiiresti ja otsisin kõrvalt omale töökoha. Seiklushimuline nagu ma olen. Kas sellel mõtet oli, on juba teine lugu. Sellega ma oma pead eriti ei vaevanud. Sel ajal oli mul juba teine oma isiklik auto (esimene oli juba selleks ajaks sodiks sõidetud) ja maailma oli valla. Töökoht oli kodust üsna kaugel, Holstres, Kurejala kohvikus. Väga selgelt on meeles, kuidas ma tegin hapukapsa - viineri praadi möödasõitjatele - soovijatele. Ülemuseks oli praegune Mustla linnapea.

Nii ma siis olin seal pisikeses kohas uus nägu ja kohalikud viskasid pilgu peale, nagu maakohtades ikka kombeks. Seal sain ma tuttavaks ka oma tulevase lapse isaga. Kui täpsem olla, siis juhtus mul tööle tulles autoga midagi ja ainuke, keda ma tundsin sealkandis ja appi kutsuda sain, oli TEMA.

Nii me ikka tihedamini suhtlema hakkasime ja eks meil oli ühiseid mälestusi ka seoses Saksamaaga, mis meid lõpuks ka kokku viis ja endalegi ootamatult jäin rasedaks. Ega ma seda kohe ei teadnudki. Olin meeletult väsinud. Kui me kuskil pikemaid otsi sõitsime, siis mäletan, kuidas ma võisin sõiduajal meeletult magada. Ja kapsas minu töökohas hakkas nii vastu, et ma enam ei suutnud. Võtsin ennast töölt lahti. Sain vist maksimum kolm kuud seal tööl olla.

Ja nagu rasedatel ikka, hakkasid ka minul arvatavasti hormoonid möllama. Sellisele järeldusele jõudsin ma ikka aastaid hiljem. Noor ja kogenematu, nagu ma olin. See viis meid ka lahku ja üksi ma oma rasedusega ka jäin.

Ega ma eriti ei kurvastanud. Sisimas lootsin muidugi ikka, kui laps juba sündinud oli, et ta tunneb huvi oma lapse vastu ja tuleb vähemalt vaatama meid. Haiglas olles püüdsin ikka helistada ka talle, aga sel ajal olid suured muudatused telefoninumbritega ja mobiile veel ei olnud, nii et see ebaõnnestus mul.

Väga hästi on mul meeles, et Jaskaril eriti riideid ei olnud, kui ta titt oli. Sel ajal ma muidugi arvasin, et on piisavalt. Olin kõik vajamineva kaltsust muretsenud ja kui meil keegi külas käis, siis ma alati näitasin neid väheseid riideid ja olin õnnelik olemasoleva üle. Ei nurisenud kunagi. Ja mõne korralikuma riide hoidsin alati puhtana, et juhul kui lapse isa peaks tulema, oleks lapsele midagi viisakamat selga panna. Aga seda ei juhtunud kunagi.


Õnneks võeti lapseuudis minu peres vastu normaalselt ja oldi abiks

Korra isegi sõitsime tema juurde, minul laps kaasas, aga ei midagi. Ja rohkem ma pole ennast peale pressinud ka.

Temal tekkis üsna kohe peale minu rasedaks jäämist uus silmarõõm - või oli see juba enne mind - seda ma ei teagi ja nemad jäid koos rõõmsalt titeootele. Tänaseks on tal peale Jaskari veel kaks last ja lasteemast elab lahus.


Eks ma siit - sealt kuulsin ikka, kui "lits" ma olen ja milliseid haigusi levitasin. Aga eks rünnak ongi parim kaitse. Mina hoidsin suu kinni ja elasin oma elu edasi nii nagu ma tol ajal oskasin. Kaotasin siis kaotasin, laps ju jäi ja edasi elada oli vaja.
 

Ülepannikoogid

 

Keegi armas blogilugeja soovis, et avaldaksin oma ülepannikookide retsepti. Retsepti, kui sellist mul tegelikult pole. Teen taigna tunde järgi ja katsungi paari sõna ja piltide abiga väikese juhendi anda.

Täna oli see päev, kus tuli tahtmine midagi magusat teha. Tuhnisin küll netis ja olin panustanud muffinite peale, aga no pole tegelikult eriline muffinite fänn, seega ma midagi sobilikku ei leidnud. Jäi siis nii, et hakkasin ikkagi pannkoogitainast tegema ja lasin tule pliidi alla teha. Elektripliidiga küpsetamisest ei tule meie peres välja midagi - suht mõttetu ja enda närvide kulutamine. Puupliidil saan teha kahe panniga korraga ja ruumi on ka piisavalt ja küpsetamine läheb kiirelt - tervelt tunni ajaga sain hakkama:)

Tavaliselt on esimene asi, kui pähe turgatab pannkoogi tegemise plaan, vaja sügavkülmast välja võtta kaks võikarpi metsmaasika moosi. Tõstan need pliidi äärele sulama ja kui juba esimesed koogid tulema hakkavad, saab sealt endale moosi peale "murda" ja märkamatult ongi kogu moos sulanud ja pintlisse pistetud.


Siis löön piisavalt suurde klaasist kaussi 6 muna. Klaasist kaussi sellepärast, et pean taigna pärast kuuma pliid äärele tõstma. Plastmasskausiga on natukene riskantne. Kui ma alustasin kunagi ammu selle taignaga, oli munade arv 3, nüüdseks on kuuele kasvanud. Lisan kohe ka suhkru ja ohtralt jämedat soola. Soola peab olema miinimum kaks teelusikatäit 6 muna kohta. Mage ei tohi tainas olla, siis pole kookidel mõnusat maitset. Pigem suhkruga kokku hoida. Segan ja vahustan munad kergelt soola - suhkruga.



Siis lisan piima. Ikka silma järgi. Koonerdada ei maksa. 6 muna kohta kindlasti 0,5 liitrit. Segan läbi


Aeg jahu lisama hakata jupikaupa.Et tükke ei tekiks, segan algul taigna vispliga. Panen ühe osa jahu ja segan taigna ühtlaseks. Siis lisan aga jälle ja segan. Hiljem, kui jahu järjest rohkem saab lisatud, võtan appi puulusika. Tainas tuleb teha üsna paks. Pildilt on enamvähem näha, kui paksuks minu taigen lõpuks saab.





Järgmiseks on vaja hakata seda tainast vedeldama. Selleks on vaja appi võtta puulusika asemel jälle vispel. Kui tegu on maapiimaga, siis ina vedeldan alati veega, sest munasegule on lisatud rammus maapiim ja siis tekib niiõelda tasakaal. Kui poepiimaga tegu, siis vedeldan alguses natukene piimga ja siis ülejääk on vesi. Ja ikka nii, et jupp haaval. Tilk piima ja siis on vaja tainas jällegi ühtlseks segada ja siis jälle vedelikku ja segada. Tainas tuleb segada suht vedelaks.


Siinkohal sai kaamera aku tühjaks ja tulevad säästupildid, mis telefoniga tehtud:D Oli ju vaja mind klõpsida tähtsa taignateo ajal ja akut kulutada:) No ja see on ka see hetk, kui oleks vaja juba pannid pliidile kuuma panna. Mida kuumem pann, seda parem.

Kui tainas piisavalt vedel ja pannid kuumad, tuleb pannidele tilk õli panna. Mulle on ka soovitatud õli kohe taignasse panna, siis jääks see õli valamine ära, aga ma olen ikka oma vanas harjumuses kinni ja teen omamoodi edasi. Pannile läheb kulbitäis tainast ja selle ajan kohe laiali panni igasse suunda kallutades, et kogu pann kaetud saaks. Kui kook mõnusalt kuldpruun ühelt poolt, tuleb see pika noa abil ( mina kasutan spetsiaalset spaatlit) ümber keerata. Kook küpseb kiirelt. Kahe panniga küpsetades on käed - jalad kogu aeg tegevuses ja koogivirn muudkui kasvab. Meil muidugi mitte. Meil ootab järjekord pliidi ääres ja enne süüakse ikka isud täis. Siis mingi aeg saab taldrikule ka ikka mõned koogid koguda

Taignale lisan vahepeal veel vett jurde, sest jahu on paidunud ja tainas muutub liiga paksuks.

Enne iga uut kulbitäit segan kausi põhjast taigna läbi. Paks vajub muidu põhja, vaja on ikka liigutada tainast!

Selline imepisikene tilk õli läheb pannile, soovitatavalt oliivõli




Viimane kook tuleb "pitsiline" kook, sest korraliku koogi jaoks ei jagu enamasti enam tainast. Ja lõpuks on ülejäänud niipalju kooke, nagu pildil näha. Kõik on selleks ajaks juba kõhud täis saanud:)

Aga kui natukene pausi on peetud, kaovad needki kiirelt.

Mina premeerin ennast peale pikka kuuma pliidi ääres seismist tassi kohviga ja söön ka inimese kombel mõned koogid.


Homme on pühapäev ja väga passlik päev koogiküpsetamiseks! Nii et pange vaim valmis ja tehke lastele heameelt:)