Küsimused mulle

13. veebruar 2015

Lisaks vastlakuklitele


Jagan teiega meie pere lemmikuteks saanud kuklite retsepti. Ega siin mingit retsepti ei olegi. Poest on ostetud valmis jahusegu, millele tuleb lisada vett, kuivpärmi ja mina lisan omal algatusel veel ka soola ja erinevaid seemneid.

Tegu on Veski Mati "Mitmevilja jahuseguga". Meie Konsumis on 1,5 kilose paki hinnaks 2.20. Ei tasu nüüd kohe poodi tormata, ma ostsin eile viimase paki ära:D Ja kui ma seda sama asja otsisin Viljandist Männimäe Selverist, siis mida ei olnud, oli seesamune jahu. Ja valget tatrajahu ka ei olnud. Olin pettunud ausalt õeldes. Meie Konsumis on isegi mitmekesisem valik, kui Viljandis:(

Kukleid teen alati poolest pakist jahust korraga ehk siis 750 g jahu, pakk Veski Mati kuivpärmi, seemneleivasegu (kõrvitsaseemned, päevalilleseemned, seesamiseemned, linaseemned) silma järgi. Mida rohkem, seda parem:) Segan kuivad asjad läbi ja lisan 4,5 dl ( 450 ml) leiget vett. Sõtkun taignaks ja panen sooja kohta kerkima.

Valmis seemnesegu poes ca. 70 eurosenti


4,5 dl leiget vett = 450 ml leige veega




Valmis segatud tainas

Kerkinud tainas
Kui tainas on parasjagu kerkinud, teen märja käe abil paraja suurusega kuklid, mis võiksid võimalikult ümarad olla. Vormitud kuklitel lasen pannil natukene aega kerkida, määrin pealt munaga ja lähevad ahju. Kuumus ja aeg on kõik silma järgi.. Välja tuleb sellest taigna kogusest ca. 14 - 18 kuklit, oleneb, kui suured või väikesed need on.





Olen nüüd kokku kolm korda neid kukleid teinud ja lastelt on tulnud ainult kiidusõnad - söövad kõik, isegi Meena. Miks mitte teha neid samu kukleid vastlapäeval lisaks vahukoorekuklitele. Lastel hea nosida:)

Head katsetamist!

Lase vabaks...kui oskad:D

Sain ka lõpuks aega maha istuda ja arvuri käima panna. Eile oli mul arvutivaba päev. Kasutasin arvutis olemise aega hoopis magamiseks. Mitte et ma nüüd oma vabadust ära kasutaksin ja päevad läbi maha magaksin või siis netis passiks - EI. Püüan ikka midagi kasulikku ka teha. Eile tegime emaga kaks tundi intensiivset ja füüsiliselt rasket tööd. Tema saagis puid, mina lõhkusin. Annab ikka kõva jõusaali möödu välja küll. Täna hommikul olid igatahes kõik võimalikud lihased valusad ja sai ka kohe peale tehtud veel üks kaks tundi. Nahk oli seljas igatahes märg  ja riided samamoodi kuni aluspesuni välja. Võtsin mõnusa sooja duši ja naudin päeva jätku.

Enne
Nüüd
Eilne nii äkki tööle hakkamine väsitas ikka nii ära, et kui ahi kõetud sai, keerasin magama. Polegi nii magada saanud, et kedagi kodus ei ole. Tavaliselt ikka käiakse siis iga natukese aja tagant küsimas, kas ma magan:D Katsu siis magada. Eile seda hirmu ei olnud - seda arvasin mina. Kui ma ikka väga sügavalt juba magasin ja ei kuulnud ei ööd ega päeva, aeti mind ikkagi üles. Isa seisis toa uksel ja küsis mis toimub. No mis siin ikka toimub:) Ilus vaatepilt oli tal. Ma olin voodi kõrvale tooli lohistanud ja kotleti taldrik oli seal kenasti peal, minu voodi kõrval siis. Isa kindlasti vaatas, et on ikka elu küll mõnel. Ja no seda imestas ta ka, et kas tõesti ühtki "pätti" kodus pole. See on ikka harukordne juhus.

Mina jällegi imestasin, et isa külla tuli. Meil olid siin selle palgiäriga mõningased arusaamatused ja närvid olid krussis kõigil. Arvasin, et ta ei anna nüüd näolegi:D Ja kui ta veel näeb, milliseid ilusaid haavapakke me emaga kütteks nüpeldama siin oma lolli peaga, naiste värk noh... Emaga veel omakeskis mõtlesime, et saaks enne need ilusad pakud saetud, kui isa peale satub. Aga ta ei õelnud ühtki halba sõna. Oskab ka ikka "vabaks lasta", ei saa ju kõike ka nii isiklikult võtta. Emotsionaalne on muidugi see oma metsa maha parseldamine metsaärikatele, selge see. Mis läind, see läind. Vähemalt jäi meile midagigi maha, mis koormasse enam ei mahtunud ja saame ka ilusaid pliidi puid teha:)

Nüüd on veel natukene saagida jäänud ja lõhkumist ka veel omajagu. Sten lubas täna koolist tulles asja käsile võtta. Tema on meil vanaisalt-vanaemalt riidaladumise koolituse saanud ja loodan, et tema tegeleb riita ladumisega. mulle see töö ei istu ja laduda ma riitasid korralikult ei oska. Isa lõi eile puukuuris ka korda majja saega, nii et puud saab kenasti varju alla kuivama viia ja sügiseks on nad kuivaks tuuldunud.

Ja ega mul isa niisama ka siis külla ei tulnud - tühja käega ma mõtlen. Saag oli tal ettenägelikult kaasas ja kolm kilo räime ka. Kohe otse voodist räimi rookima hakata pole just eriti lõbus. Seega tegime enne ühed kohvid, et saaksin korralikult üles ärgata ja siis võisin ma räimedega küll pihta hakata. Veel enam, et isa puukuuri käsile võttis. Suur asi ikkagi, kui keegi asjaga kursis olev inimene seda tööd ka teeks. Praadisin hea meelega sooja pliidi ääres need kolm kilo räimi ära:) Kasud sees kõigil:D

Homme ma vaevalt enam puidele pihta saan. Siis on poiste kord. Mina tegelen tubaste asjadega ja lõunast lähen teen ka ühiskondlikult kasulikku tööd külamajas - hakkame vastlakukleid tegema...nämma:)

Täna aga teen mina alternatiivseid kukleid neile, kes vahukoorega mäkerdada ei taha. Sellest pikemalt juba järgmises postituses!

Ja kui Nuia inimesi huvitab, mis meil siin Lillis lahti on, siis ei ole lahti midagi. Kõik on parimas korras. Ei tasu ka "ühe" inimese jutte nii tõepähe võtta. See, mida ta räägib, on tema isiklik versioon kogu loost, mis on teadagi selles võtmes, et tema on "ohver" ja Lilli inimesed on nii kuradima ebakultuursed, et nendega ei saagi midagi teha. Saab ikka, kui asju südamega teha. Selge, et inimene tahab rääkida. Kuulake ta ära ja tehke omad järeldused:)