Küsimused mulle

22. mai 2015

Pakilised asjad

Müttasin nüüd päris mitu tundi väljas, et pakilisemad asjad ära teha. Ega tööd ei lõpegi, seepärast lõpetasin lihtsalt momendiks ära ja tulin tuppa. Nälg tahab silmanägemise ära võtta. Päris mitu korda pidin seisatama ja ootama, kui pildi selgemaks lööb.

Ema, tubli nagu ta mul on, kasvatas sel aastal kõiksugu taimi. Mina midagi ette ei kasvatanud. Saan jooksvalt kõik taimed tema käest. Eks ta suruks mulle rohkem, kui mina vastu võtta jõaun. Katsun teda ikka ohjeldada ja ise ka normaalsuse piiridesse jääda. Palju ühele inimesele ikka vaja on.

Kartuli panin lolli peaga kõik maha. Poleks ju niipalju vaja olnud. Aga kuidas sa jätad panemata, kui sügisel on ikkagi seemnekartul kõrvale pandud. Õnneks jäi maad ikka köögiviljale ka ja ISEGI lilledele. Varemalt külvasin juba vao päevalilli, täna vao tageteseid ('KARMEN). Lilleseemet on mul veel. Jooksvalt katsun kõik maha saada. Väga vinge, kui kõik see õitemeri vohama hakkab siin :D

Ema üks tingimusi, kui ta mulle tomatitaimi annab oli, et ma nad kohe ka maha istutaks. Olen küll tuntud valetaja, aga sel korral ma oma lubadust pidasin. Kohe kui koju jõudsin lasteaia tiirult, hakkasin tegutsema. Jaskar tegi kasvuhoonetele ilusad uued uksed, kaevas ja minu vaevaks oli vaid natukene mulda turba, kanakaka ja tuhaga segada. Taimed mulda ja natukene juurevett ja saigi tehtud. Ülemisse kasvuhoonesse sai 13 taime, alumisse 7. See on meile küll ja veel. Kurki tahaks panna ja paar paprikat poleks ka paha. Eelmisest aastast on till ennast ise külvanud ja selle jätsin ka vohama. Igati tarvilik maitsetaim köögis ja eriti suvisel ajal.







Meenal on lasteaias välja kujunenud traditsioon, et lapsed kingivad emadele emadepäevaks alati ühe kenasti dekoreeritud  potis kasvatud tomatitaime. Nii ka sel aastal. Siiamaani seisis see meil köögiaknal, täna sai lõpuks oma viimsele paigale ja ilusasti mulda. Meena saab uhkusega selle eest nüüd hoolitseda ja kui esimesed punased tomatid tulevad, on see meie jaoks üks suur sündmus. Tore traditsioon kasvatajatel välja mõeldud :)

Emadepäevakink Meenalt
Ühe huvitava asja proovisin veel ära, millest ma "Maahommikus" kuulsin. Kuna mina eriti poest väetist osta ei raatsi, peale kanakaka siis (seda on mul ka eelmisest aastast veel hulga järel), siis üks kodune väetise tegemise nipp ajas mul küll kõrva kikki. Tuleb koguda pangitäis nõgeseid, kallata üle täiesti tavalise külma veega ja lasta seista 3-4 nädalat. Nimetatakse seda kääritatud nõgese leotiseks. Siis tuleb seda leotist ime vähe lisada kastmisveele ja pidi olema täiesti arvestatav väetis taimedele. Kahjureid pidi ka peletama veel boonuseks. Mina panin igatahes hakama oma käärituse.
Likku pandud nõgesed


Väike tiir aias ka...

Tillikasvatus