Küsimused mulle

18. august 2015

Varasügis

Tundub, et suvi on läbi. Väljas on selline mõnus varasügisene õhk. Õunapuu alused on õunu täis ja ma mõtlesin, et teeks päris pärmitaignaga õunakooki.



Panin siis päris hulga tainast kerkima ja läksime Metega õunu puu alt tooma. Kujutasin ette, et teen päris mitu plaaditäit, kui juba tegemiseks läks ja õunu paistis ka piisavalt olema.

Kui aga õunu puhastama hakkasin, siis selgus tõsiasi, et ega midagi koogi jaoks eriti alles ei jää, lihtsalt nii koitanud on klaarid. Päris kurjaks tegi. Vot sulle siis mahedaid õunu, igal uss sees.



Suure hädaga suutsin ühe plaadijagu õunu ära puhastada, rohkemaks mul kannatust ei jagunud. Mida aga teha ülejäänud taignaga? Pakkuda küla peale:D Ei tulnud ühtki ideed ka, mida veel küpsetada, mida taignale peale laotada. Täiesti ideevaene olin.


Lõpuks siis suures hädas tegin taigna sutsu paksemaks jahuga ja põimisin ühe kringli, millele tegin kakaost šokolaadiglasuuri peale. Mure sai murtud. Õunakook tuli aga väga maitsev...mmm. Sügis.



Lugeja soovil ka õunakoogi retsept..no nii silma järgi, nagu alati. Ma olen "vana proff" juba ja teen selliseid asju alati tunde järgi.

Panen kastruliga tilga piima (ca. 500 ml) pliidile sooja, lisan ca. 100 g võid sinna sisse sulama. Segan aegajalt, et või sulaks. Kuuma piima - võisegu valan suurde kaussi (Tupperware), lisan 2 tl jämedat soola ja umbes 3 spl. suhkrut. Segan ja lisan veel ca. 0,5 liitrit vett (külmemat), et segu kergelt leige oleks (pigem soojema poolne). Siis hakkan jahu lisama. Valan ühe portsu ära, raputan vahele kuivpärmi, jälle suts jahu, siis kuivpärmi. Vaheldumisi. Kokku siis üks Veski Mati kuivpärm. Siis hakkan suure puulusikaga jahu vedelikuga segama. Kui segu ühtlane ja veel üsna vedel, lisan ühe muna ja segan jällegi ühtlaseks ja siis hakkan jälle jahu lisama, kuni tainas mõnusa paraja konsistentsiga on ja õrnalt kausist lahti lööma hakkab.

Kui soovid plaadikooki teha, võib tainas vedelam jääda. Valad plaadile ja jahuse käega ajad taigna muretult ja lihtsalt  laiali. Kui aga tahad kringli teha, peaks tainas natukene paksem olema, et teda ilusasti palmikuks saaks teha.

Kringli tarvis rullin taigna lauale ristkülikuks. Raputan kaneelisuhkruga üle ja rulli pikemat külge pidi rulli. Vajutan rulli lamedaks ja lõikan kolmeks pikaks ribaks. Patsi punumist alustan keskelt ja siis teise poole jällegi keskelt otsani. Raske aru saada kindlasti, kes kunagi sellega kokku puutunud ei ole:) Jutt on mul ka üsna segane, sorry.

Nüüd aga õunakoogi juurde. Kui tainas valmis, raputa õrnalt jahuga üle, viska puhas käteätt üle ja pane kuskile soojemasse paika kerkima. Ise võid minna õunu otsima ja puhastama. Kui see töö tehtud, võib taigna laotamisega enamvähem juba pihta hakata, sest no see õunte puhastamine on üks paras "ooper" ja on ikka parasjagu aega võtnud. Tainas peaks kerkinud küll olema. Minu puhul igatahes nii oli.

Kui raske töö ja vaevaga puhastatud õunad on taignale laotatud, raputad üle kaneeli - suhkru seguga ja paned koogi ahju 200 °C juurde küpsema. Väga ära ei tasu kõrvetada, kui tahad mahlast kooki.

Head küpsetamist!