Küsimused mulle

9. oktoober 2015

Remont vol. 1

Hakkan siis tasapisi kirja panema, mis ja kuidas.

Mõte mingist remondist on mul peas olnud juba pikka aega. Ma polnud mitte sugugi rahul oma toa põrandaga. Ei soojapidavuse ega ka kattega, mis oli selle 10 aastaga päris räsitud olukorras (pvc kate). Esialgu arvasingi, et kui saaks laminaadigi maha, oleks juba kraad parem. Aga natukene kahju oleks olnud ära vajunud ja külmale põrandale selline kulutus teha. Kui teha, siis juba natukene rohkem ja kui finantsid ka rohkem lubavad. Seega on remont alati edasi lükkunud ja paremaid aegu oodanud.

Aastast 2014 jaanuar on tiksunud meile iga kuu pisikene summa kontole ja nüüdseks oli seda kogunenud juba päris arvestatav kogus. Et raha kuidagi kasulikumalt investeerida ja mitte niisama jumal teab mida osta, saigi teoks plaan mõned toad korda teha lasta. Minu tuba põhjalikumalt, Jaskari ja elutoas mitte nii põhjalikult, aga siiski piisavalt (põrandaid seal soojustada ei jõua).

Alustasin FB-is pisikese kuulutusega, peale mida võttis minuga ühendust vaid 1 huviline, kes oli nõus objekti üle vaatama ja oma "jah" või "ei" sõna ütlema. Õnneks sain hinnapakkumise, kus olid kõik minu soovid kirjas, mis töid teostada oleks vaja ja summa jäi täitsa mõistlikkuse piiridesse ja sobis minu eelarvesse.

30. septembril oli brigaad peal ja alustati minu toaga (14 m2), kust lõhuti vana põrand välja. Selleks kulus pool päeva.




Reedel oli juba minu arvates mõnusam päev - vaja oli minna materjali shoppama. Selleks valisime Depo ehitusmaterjalide poe Valmieras. Oleks ma seda teadnud, et see nii lõbus ei olegi, poleks ma nii vaimustuses olnud. Õnneks oli abivägi kaasas ja transport oli meil ka väga mugav - mahukas kaubik. Ja mis kõige lahedam, mind pandi rooli. Ma polnud kunagi nii suure masinaga veel sõitnud. Aga väga mõnus oli, kui natukene harjuda olin saanud. Väga asjakohane käeharjutus enne bussijuhilubade tegemist. Et polegi nii hirmus nagu ma esiti arvanud olin.

Nüüd ma toon huvilistele välja mõned hinnanäited, et te saaksite aru, kui soodne on sellist ehituskraami Depos shoppamas käia. Alustan kipsplaadist. Alguses hakkasid mehed koormasse tõstma 6 eurost plaati. Kui peaaegu 30 plaati autos oli, siis märkasid nad kohe endi seljataga plaati, mis sobis mõõtudelt paremini ja hind oli 4 euro kanti. Kuna neil juba soe sees oli, siis tõsteti ilma pikema vaidlemiseta vale plaat uuesti maha ja uus kogus õigemat plaati autosse. Kujutate ette ise, milline hull töö see oli. Aga kui pea ei lõika, lõikavad jalad :D

Kipsplaat mõõduga 1200x2600x12,5mm maksis 4,29€/plaat

OSB plaat mõõduga 2500x1250x18 maksis 14,59€/plaat

Muud asjad olid pudi-padi, mida ma siin välja tooma ei hakka, sest ma ei taipa nendest asjadest eriti palju - kruvid, kaabel, aknalauad, lükandukse süsteem, tsement jne.

Olime hommikul vara poes ja minema pääsesime me oma tavaariga sealt alles kella ühe paiku. Kusjuures me poe teise otsa üldse ei jõudnudki. Päris kurnav oli ja jalad lõid all tuld. Aga põhimaterjal sai muretsetud ja esmaspäeval võis töö pihta hakata.







Eelnevalt olime emaga juba pisikese shopingu tuuri Depos ära teinud. Kui oli juba enamvähem selge, et ehituseks meil siin läheb, siis ma ei saanud vastu panna kiusatusele esimesed kõige olulisemad asjad ära muretseda, millest meil jõud ja mõistus üle käis.

Valisime välja suure surma peale laminaadi. Tundub esmalt lihtne ülesanne, aga kui valik on suur, kujutlusvõime puudub ja hinnad on seinast seina, siis on see paras peavalu. Lõpuks tegime omale asja lihtsaks ja võtsime kõiki kolme tuppa ühesuguse plaadi. Hinnas võitsime ka, kui ostsime korraga 30 m2. Depo hinnapoliitika:)


Sealne töötaja oli nii lahke ja abivalmis, et arvestas välja ka sobiva koguse liiste ja ütles meile, mitu rulli alusmatti vaja läheb. Sellega saigi kõige olulisem materjal ilusama kodu heaks muretsetud ja tagasiteed enam ei olnud.

Tänaseks on põrand soojustatud penoga (penoplast), mille sain ema käest.


Kuna see oli üsna õhuke (50-nene), siis pandi seda kaks kihti. Selle peale läks paks (18mm) OSB plaat.

Järgmisena puhastati üks pisike osa seinast (sise) krohvist ja sealt tuli välja ilus ja stiilne palksein. Ülejäänud seintele tehti sõrestik, soojustati 100-se villaga, peale läheb kips. Vaheuks minu ja Jaskari toaga pannakse samuti kinni ja kaeti villaga (isolatsiooniks). Aknad saavad uued põsed ja mõnusalt laiad puidust aknalauad.





Praegu momendil pannakse kipsi seina. Sellest juba edaspidi.


Pinterestis on mõnus võimalus oma ideed ühte kohta koguda ja ma näitaksingi teile, mida ma oma magamistoa tarbeks kokku kogunud olen (LINK)