Küsimused mulle

27. märts 2016

Ilma pealkirjata

Tänasega ongi lastel vaheaeg läbi. Pidid nad selle veetma üksinduses ja said tahtmist mööda igavleda. Pisemad käisid ikka lasteaias edasi, suuremate soovil, et nad rahus OLLA saaksid.

Kõik toimis. Mina läksin ikka nagu tavaliselt, hommikul vara, pisematega kodust välja ja tulime õhtul. Päeval mingit helistamist ei toimunud. Selle tegin ma oma lastele kohe selgeks, et ei mingit helistamist, kui HÄDA ei ole. Nad on sellest ilusasti aru saanud ja olen saanud selles mõttes küll täiesti südamerahus oma tööga tegeleda.

Töörindel läheb endiselt hästi. Saame ikka kiita ja teeme oma tööd huvi ja õhinaga. Neljapäeval tehti meie osakonnale ka ekskursioon tootmisesse, et meil natukene rohkem aimu oleks, mida me teeme ja kust see kõik tuleb ja kuidas tootmisprotsess välja näeb. Aukartust äratav oli, peaks ütlema. Ja vahelduseks oli tore ka kontorist välja saada, ilusas ilmas jalutada ja ennast liigutada.

Selle enda liigutamisega on mul päris suured jamad kaelas. Ma ei saa õelda, et ma liiga palju sööks, aga kaal tõuseb mühinaga. Teksad, mida ma kandnud olen, lähevad jalga veel vaid seebiga. Nüüd ma saan aru küll kleidi kandmise eelistest. See värk annab vähemalt järgi venida...no sukkpüksid ja mõni elastsem kleit siis ja laua ääres on ka mugavam istuda.

Tahan õelda seda, et olen oma kaaluga tagasi seal, kus sügisel, kui ma alustasin tõsisemalt oma isude piiramisega ja seda väga tõhusalt. Pean sama asja kordama, kui ma ei taha ennast just käest lasta. Asi on tõsine ja naljast üsna kaugel.

Et ma kogu nädala istun kinnises ruumis ja isegi välja eriti ei näe, siis täna oli ilm nii kevadine, et nii kui ma voodist tõusin, seadsin sammud kohe välja. Kohe kutsus näppe mullaseks tegema. Lumi on küll paks meil siin veel, aga päikselisemad kohad on lumevabad. Nii ma siis saingi ühe suure lillepeenra sodist puhtaks tehtud, ennast natukene liigutada ja võib-olla natukene d-vitamiini ka. Lumi sulab silmnähtavalt ja päevad on nüüd ka pikemad, soojemad ja valgemad. Saab äkki isegi peale tööd kodus midagi kasulikku tehtud. Lapsed on ka heameelega väljas kui mina aias nokitsen.

Meena sõidab juba mitmendat päeva rattaga ringi, mis on ka vaid rõõmutegev. Stig, tema on talv läbi oma jooksurattaga igal pool üssanud, temaga pole probleeme. Aga Meena liikumine oli küll minimaalne. Niipalju, kui ta lasteaias saab liikumist, niipalju oli. Koju jõudes visatakse kohe teleka ette ja kogu lugu.

Ükspäev läks ta Metega bussiga lasteaeda. Mete siis saatis teda natuke. Päeval käis ta eelkoolis ja õhtul ta oigas, kui väsinud on tema jalad, et ta on niipalju päeva jooksul kõndinud. Ühesõnaga ta kõndis kodust bussijaama, bussijaamast lasteaeda ja siis veel tiiru kooli ja ta oli omadega läbi. See on see autoga laste sõidutamine. Varsti on see lõbu läbi. Meena hakkab käima bussiga nagu koolilastele kohane.

Jalgratas on õnneks tema suurim sõber, saab liikumist piisavalt. Talv ongi selline laisem aeg. "Eks" oli ka lootustandev minu kaalutõusu osas, et küll ma kevad-suvega kõik jälle maha rahmeldan. No loodame siis.

Kirjutaksin rahast ka natukene. Ma olen täheldanud, et ajast, kui ma tööl käin, pole mul enam nii palju aega raha kulutada. Põhiline kulu on maksud, kütus ja peale tööd toidupood. Siis suudan ma kulutada keskmiselt 15 -20 eurot ja seda ka mitte iga päev. Vahest saab nädalavahetusel tiir ka Lätimaal käidud, aga siis ka ostan vaid toidukraami ja seda varuga, et kapist alati midagi võtta oleks. Raha on jätkunud isegi autoremondiks ja saab isegi paarsada eurikut kõrvale panna. Töölkäimise plussid.

Sel nädalavahetusel pole ma viitsinud aga mitte kuskile sõita. Polegi nagu tahtmist, kui iga päev saab piisavalt sõidetud. Meile tehti üks kinokülastus ettepanek, aga sel pikal nädalavahetusel ma seda küll vastu võtta ei suutnud. Tahtsin lihtsalt kodus olla ja olulisi asju teha, mis juba ammu ootasid tegemist. Sain lõpuks teisele korrusele, et seal üks suurpuhastus teha. Ma juba pikemat aega vältisin sinna minekut, sest ma teadsin, mis mind seal ees ootab. Laste koristamine on selline, et see ei kannata mingisugust kriitikat. Nad teevad midagi, aga mida, seda ma ei tea. Ja seda ka suure sõja peale ainult.

Ühesõnaga käisin ma sealt tolmuimeja ja märja lapiga üle, aknad käisin ka üle, puhtad voodipesud ja edasi peavad nad jälle ise seal majandama. Eks ma teen vahepeal jälle kurja häält, mille peale mudugi tolm ei kao kuhugile, aga pudi-padi saab vast jälle oma kohtadele.

Alumist korrust koristan ma põhjalikumalt korra nädalas, sest siin on kõige rohkem liikumist ja ma ise tihtipeale käin välisjalanõudega toas. Nüüd poriga enam ei saa, aga lumega küll. Tulen töölt, jooksen oma kiiremad jooksmised pliidi ja kraanikausi vahel ära ja alles siis tegelen jalanõudega. Pisike privileeg, ise sittan, ise koristan:)

Täna oli nii fantastiline ilm, et üle pika aja kütsime isegi sauna. Talv läbi on seal vaikus olnud. Hiired on vaid tegutsenud. Kõik võimalik oli läbi näritud. Kõige suurem kahju oli Jaskari kummikutest, aga õnneks kingiti talle sünnipäevaks uued.

Kuigi ma ise mingi saunafänn ei ole, siis nüüd oli küll selline tunne, et tahaks leilitada ja kõntsa maha pesta. Läksin isegi ekstra üksinda,hiilides, ilma lasteta, et saakisn natuke kuuma ka anda. Varsti oli Meena Stigag ukse taga, sauna värgid näpus ja lootsid, et ma nad sisse lasen. Tutkit, pidid otsa ringi keerama. Stig ise ei kannata grammigi kuuma ja Meena organiseerib niisama, nii et kindel EI oli minu poolt.

Käisin neljapäeval peale tööd juuksuris lõikusel ja sain nüüd saunas tiigi pehme veega juukseid pesta. Oi kui mõnusad ja siidised jäid. Ja lõikus oli ka hästi tehtud, jäi ilusasti hoidma soeng. Igati kasulik käik spontaanselt juuksurisse, kuhu ma naljalt juba ei satu.

Kui mina saunatasin päise päeva ajal, siis lapsed võtsin käsile õhtul. Mete, Sten ja Jaskar saavad ise hakkama. Stigi ma ei plaaninudki vannitada, tema on meil jooksvalt puhas poiss. Aga et natukene kõrvu puhata, siis tegin Meenale ettepaneku, et võtku oma Barbied ja mingu nendega vanni. Ta oli kohe nõus. Mingi aeg käisin pesin tal juuksed ära, et ta vanni rohkem vett saaks ja ikka hästi vahust. Stig oli üli pettunud, et tema sauna ei saanud. Käis ja vingus, lunis ennast igaühega kaasa, kes minemas oli, aga edutult. Mõttetu aktsioon tema poolt. Kes temaga seal kuumas ikka võitlema hakkab.

Lõpuks tegin talle ettepaneku, et ronib Meena juurde vanni. Mõeldud tehtud ja sinna ta jäi päris kauaks. Meena oli juba ammu pestud ja kammitud, kui Stig lõpuks tüdines ja ka välja tuli, vabatahtlikult. Sai tahtmist mööda sulistada ja Barbiede juukseid vees kammida.

Lõpuks käisin kõrvad ja küüned üle, kel vaja, eemaldasin Meenal jubeda sinise küünelaki, millega ta ennast kaunistanud oli, loputasin veel Mete juuksed üle, sest mulle tundus, et ta pea alles vahutas saunast ja saigi ring peale. Teleka ees istumisest võin vaid unistada. Suurim soov on vaid voodisse maanduda, et homme taas töönädalaga alustada - meie kõik.